Ett par dagar bland Mumintroll och andra filurer


De senaste två dagarna har vi tillbringat bland massor av framför allt mysiga varelser. Vi har gjort Mumindalen. Det var förvisso lite mindre än vad jag trodde men det var väldigt mysigt. Och även om det var mycket folk kändes det inte sådär knökafullt som det ibland kan göra på liknande ställen. Antagligen för att det väl främst riktar sig till något yngre barn. Men Luna har varit glad och nöjd och det är det viktigaste. Dessutom får man säga att dem gjorde det bra, hon har ännu inte bestämt sig för om dem är riktiga eller utklädda och hon brukar vara skeptisk. 


Men hur som helst, Mumindalen ligger på en ö vid Nådendal så man måste gå över en lång bro för att komma dit. Väl där var den stora frågan var vi skulle börja. Jag kommer faktiskt inte ihåg vad valet föll på för hon ändrade sig väldigt fort när vi närmade oss Muminhuset. 




Det där runda, blåa, fantastiskt charmiga huset med alla sina våningar. Alltså jag skulle själv vilja ha ett sånt hus! 
Kök, matsal/vardagsrum längst ner. Mumintrollets och Snorkfrökens rum på våning två. Muminmamman och Muminpappan på våning tre och så vinden längst upp såklart. Vi tillbringade nig mest tid på de två nedersta våningarna vilket jag ar tacksam för då det varit kring 30 grader ute och värmen steg ju längre upp i huset man kom. 


Vi lekte och plaskade vid Muminpappans båt där vi även träffade på Too-ticki som gjorde vänskapsband ihop med barnen. 


Vi kollade in Muminfamiljens lilla badhus ute på bryggan och där hittade vi även igen dronten Edward. 


Vi tog oss även in i den lite otäckare delen av skogen där vi bland annat såg Mårran, Hattifnattarna och Häxan. Där fanns även en labyrint att leta sig igenom. 


I den lite lugnare delen av skogen fanns en mysig vilopark med stora sackosäckar och hängmattor. Där fanns även Snusmumrikens lägerplats och en lite lagom stor stol att slå sig ner i en stund



Sen såg vi på en och annan teaterföreställning. Tror vi såg allt som var på svenska och även lite av nån som var på finska. Dansa med kan man ju göra även om man inte förstår vad dem säger. 






Det finns som sagt en hel del figurer i Mumindalen och de allra flesta kunde man hälsa på och kramas med. Man såg så väl på Luna att hon ville gå fram till dem alla när hon såg dem men väl framme blev hon oftast väldigt blyg. Att krama busen Stinky var mer kul än mysigt då han så uppenbart inte ville kramas utan mest hitta på rackartyg. 



Sen krävdes det såklart en och annan pause för glass, smoothie, bad och annat svalkande i den gassande solen. 


Och så var det visst nån som fick sig en liten extra Mamma, en egen Muminmamma. 

Så nu är två väldigt varma och väldigt härliga dagar i Muminvärlden över. Man hade kunnat klara parken på en dag men det var rätt skönt att ha två dagar. Igår gick allt i hundra knyck och damen min skulle springa mellan allt för att kika, idag blev det lugnare och hon hade tid att leka på de ställen som hon tyckte var roligast. 

Nu laddar vi dock för en sista dag i Åbo med helt andra utflykter innan vi tar båten mot Sverige igen imorgon kväll. Tiden går så fort när man har roligt! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar